Sunday, October 4, 2009

my Ramadhan in Labuan~

Salam to all...

As promised,this entry will be about my 1st experience berpuasa. Eh,bukan 1st time berpuasa ye,tp 1st time berpuasa di Labuan (mcm la aku tak pernah puasa kat tempat lain kan..). Owh, plus berpuasa sambil bekerja,mmg satu pengalaman yg akan dikenang seumur hidup lah (haha..mcm la pasni aku tak keje sambil berpuasa). Ok,before i show the pics,better cakap sikit la psl pengalaman aku nih (sikit ke??). Ok,since skrg nih dah minggu kedua Syawal,so aku pun takde la ingat sgt 1st day aku puasa camne. tapi yg aku ingat,as usual la,1st day puasa of course la kan semangat bangun utk sahur. aku sahur maggie kalau tak silap (tu je yg ada kat dapur time tuh). 1st week puasa agak mencabar la bg aku since aku kena keje sambil puasa. bukan keje dok ofis dgn aircond,tapi keje tgh2 panas pastu kena angkat barang2 sume. agak mencabar sampai aku pernah rasa nak pengsan. time tu tgk air mineral pun cam sedap giler je. (very temptation at that time the mineral water.) =P

Aku normally buka puasa beli kat bazar je. tapi bazar kat Labuan tak se-best kat semenanjung. since byk gak kuih2 yg ada kat semenanjung takde kat Labuan. kalau aku pergi bazar pun,benda yg sama je aku beli. Either nasi ayam @ nasi biryani gam @ nasi kerabu. kalau dah bosan sgt,aku beli kebab or murtabak (tapi murtabak dier sgt hampeh,byk bawang & kentang je tapi harga rm3. motip!?). bosan kan? tapi mmg tak byk choice sgt la. tapi time puasa gak la aku save byk duit sbb aku just spend less than rm10 per day. sahur mkn je apa yg ada kat dapur tu.

Pastu time puasa nie gak la paling byk aku buka kat hotel. ada la dlm 6 kali (5 kali free,sekali je aku byr. hehe..cool kn??). mostly aku buka dgn Schlumberger Completions nyer staff. tapi kalau buka kat hotel pun, 2 tempat je ada, either Grand Dorsett or Tiara. so bila dah 3rd time mkn kat tempat yg sama (walaupun free), tetap bosan gak sbb the food still the same. haha..labuan nih kecik aje,takde byk tempat nak mkn sgt. Setiap kali aku berbuka kat hotel,ada cerita di sebalik nyer:

1) 1st time buka kat Grand Dorsett with Najib, Fitrie and his wife,Wanie. lepak kat sana dari pukul 6.30ptg sampai pukul 10.30mlm!! (borak tak hingat dunia time tuh) - Fitrie paid for me~
2) Then buka kat Tiara with RMCians (Azizi, Iwan, Husna, Premjit, & Hafiz+Kak Anis+baby Hariz) - nie Azizi plak bayar~
3) Had Completions Dinner/Break-fasting at Grand Dorsett, thanks to Alex Kosmala (the Operational Manager) for treating us that night~
4) Again break-fasting at Tiara with the Completions people (Azizi, Najib+his friend, Husna, Iwan, Airin, Elly, Hasfia & Kamal) - this time Najib paid for me,heee~ =D
5) Break-fast with ex-UTPians at Grand Dorsett,actually nak buka among Slb's interns but it turned out jadi UTP's interns + ex-UTPians break-fasting since Faris tak jadi join. (buka with Epit, Bob, Iwan, Radzi, Muhyi & Dibah) - owh,this time i paid myself! =P
6) Actually then bukan buka kat hotel, tapi ktorg buka kat Restoran TomYam Bukit. tapi kira buka kat luar la kan. Hehe..(yg hadir: Azizi, Husna, Aleng, Amy, Najib & Iwan) - again,thanks to Azizi for paying us all~

Owh,besides mkn kat luar or beli dari bazar,aku ada gak buat buka puasa ramai2 at my house (we had KFC + nasi goreng kg. + bihun sup + ice lemon tea + some kuih-muih + some fruits) dan buka kat rumah Fitrie (where his wife cooked a very delicious nasik ayam. nyum3x). Time buka kat rumah aku tu, mmg la last minute plan. time tu tgh lepak2 kat RMC lab pastu si Hafiz pun keluar la idea utk buka kat tepi pantai la, kat KFC la and kat mane lagi ntah, but last2 ktorg decided to do it at my house which is at Penghulu Tuah. So,thanks to Hafiz+Kak Anis+baby Hariz, Jay+her sister, Raj (walaupun dtg lambat), Husna, Iwan, Jamal & Najib for coming & memeriah kan buka puasa yg simple tapi best giler! (eh,Iwan & Jamal tu mmg ahli rumah daa. Hehe..)

So,here some pics that i got for your tatapan (enjoy~) :






p/s: antara memori yg akan ku kenang sampai bila2. mmg best sgt2 bila dpt buka ramai2. Schlumberger Completions mmg terbaek lah!! owh,nie jugak 1st time aku buka kat rumah sekali je,tu pun last day puasa. Anyway,my Ramadhan this year was such a bless!! Cheers~

4 comments:

I am Karl said...

wah sronoknye!!!

skang dh start mewah berbelanja

nnt dh keje ... lagi la kan?

xpe gaji byk!

aNaS iBraHiM said...

haha..sekali sekala la karl. bukan slaloo nak bermewah - mewah nie. org kata kena gak spoil ourselve sometime kan. =P

luffy said...

anas

puasa penuh ke???dh ganti
=p

aNaS iBraHiM said...

Lut,puasa penuh ok! haha..

how bout u? i heard most of the who went offshore normally tak puasa. haha..=P